Terug naar overzicht

Jaap Pleij wil serie met Rijk de Gooijer alsnog op de buis

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

RijkDeGooijer2011.jpg (21 KB)ROOSENDAAL – Als vijftigjarige speelde Rijk de Gooijer in 1975 de hoofdrol in de KRO-serie ‘Met Goed Fatsoen’. De televisiekijker heeft deze zesdelige reeks echter nooit te zien gekregen, omdat de toenmalige directeur Richard Schoonhoven daar hoogstpersoonlijk een stokje voor stak.

Rijk speelde in deze serie een mopperend Archie Bunkerachtig type dat zich over bepaalde medemensen niet bepaald vleiend uitliet. Schoonhoven vreesde dat uitzending tot veel boze reacties en opzeggingen zou leiden, met name uit joodse hoek, omdat Rijk het daar in deze gedaante nogal eens op gemunt had. Nu de gezondheidstoestand van de 85-jarige De Gooijer steeds meer te wensen overlaat en de tijdgeest toch wel erg veranderd is, heeft Roosendaler Jaap Pleij actie richting KRO ondernomen om deze omroep te bewegen deze serie alsnog uit te zenden.

Vooralsnog zonder resultaat. De KRO meent dat ‘Met Goed Fatsoen’ inmiddels te gedateerd is voor uitzending. Pleij neemt daar geen genoegen mee en heeft bijval gekregen van televisiepersoonlijkheid Cornald Maas. Die stelde in zijn radioprogramma Opium (Radio 1) ‘dat er tegenwoordig zoveel oude meuk wordt uitgezonden dat er geen enkel argument is om de serie om deze reden niet uit te zenden’. “Ik heb contact opgenomen met Berend Boudewijn die de reeks destijds heeft geregisseerd. Hij juicht het initiatief van Pleij van harte toe. Hij is zelfs bereid om de afleveringen te hermonteren, zodat ze beter aansluiten bij de huidige tijdgeest. Van Rijk zelf is bekend dat hij destijds bijzonder boos was op de KRO. Een latere serie waarin hij een soortgelijk type speelde, ‘In Voor- en Tegenspoed’, is zonder problemen wel uitgezonden. De houding van de KRO doet dus op zijn zachtst gezegd wat vreemd aan”. Volgens Pleij heeft Schoonhoven zijn oren teveel laten hangen naar oud-journalist Hans Knoops die vanwege dat vermeende anti-joodse karakter erg fel tegen de serie was gekant. “De VPRO bood nog aan om de serie over te nemen, maar ook daar wilde Schoonhoven niets van weten. Ik heb daarom een dringend beroep gedaan op de KRO om mede bij wijze van eerbetoon aan Rijk nu hij nog onder ons is alle afleveringen alsnog uit te zenden. Deze serie is destijds uit belastinggeld gefinancierd en daarom heeft de Nederlandse bevolking er gewoon recht op om kennis te nemen van dit stukje omroephistorie”. Pleij heeft de kwestie aanhangig gemaakt bij de minister van Cultuur. Die heeft via een medewerkster laten weten sympathiek tegenover de actie te staan, maar niet over middelen te beschikken om de KRO tot uitzending te dwingen.
Via het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft Pleij inmiddels één aflevering in bezit gekregen. Hij snapt niet waar Schoonhoven en Knoops zich zo druk over maakten. “Wat mij betreft kan ‘Met Goed Fatsoen’ zo op de buis. Hermonteren is helemaal niet nodig. Het speltempo doet ook niet gedateerd aan. Naast Rijk speelt Maroesja Lacunes (dochter in Tita-tovenaar) een zeer aandoenlijke rol als de dochter des huizes”. Cornald Maas overweegt een speciale Opiumuitzending op televisie aan ‘Met Goed Fatsoen’ te wijden. Wordt dus vervolgd!

Geplaatst door pleijdooi 0 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht