Terug naar overzicht

Belangstellenden stonden in de rij voor Wim Schutz

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL – De entree van museum Tongerlohuys bood zaterdagmiddag een aanblik waar directeur Joss Hopstaken ongetwijfeld lang van heeft gedroomd. De belangstellenden stonden in de rij om de opening van de overzichtstentoonstelling van de bijna 91-jarige Wim Schutz bij te wonen. Een waarlijk unieke vertoning! Het museum kon vorig jaar geen geschikt tijdstip vinden om het werk van Schutz onder de aandacht van het publiek te brengen. In een expositie die wat kleiner van opzet was, had Schutz mede gezien de omvang van zijn doeken geen interesse. Uitstel leidde niet tot afstel. Op het moment dat in de tuin van het Tongerlohuys voorbereidingen werden getroffen voor de installatie van het grote filmscherm (tevergeefs zo zou die avond blijken) nam het echtpaar Schutz alle welgemeende felicitaties in ontvangst.  Dochter Claudia verzorgde nadat de rij was verdwenen net als bij eerdere gelegenheden de inleiding over zijn leven en werk. Claudia omschreef haar vader als ‘een kunstenaar die bezield is met zijn eigen energie’. Ze beschreef hoe hij vanuit een duurzaam proces steeds probeert door te stoten naar de essentie van het kunstwerk.

‘Aan een blik op een persoon heeft mijn vader genoeg om te weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Anders ligt dat met zijn zelfkennis. Zo is het nog steeds een raadsel voor hem waarom hij zo vaak Vincent van Gogh als onderwerp neemt. Als hij aan het werk is, lukt het zijn omgeving niet om contact met hem te maken. Elke dag is voor hem een nieuwe uitdaging. Zijn negentig jaar ten spijt, heeft hij nog steeds het gevoel dat hij net begonnen is. Mijn vader is nog immer bezeten van kunst. Waarschijnlijk is het zijn manier van overleven’. Claudia bracht nog even zijn trede in de Roosendaalse kunstwereld in herinnering. ‘In 1950 werkte hij reeds met naaktmodellen. Daar werd in het Brabants stadje van toen toch wel even vreemd tegenaan gekeken. Om toch een inkomen te genereren is hij les gaan geven en dat leidde tot de oprichting van De School voor Expressie. De tijd die Schutz daaraan kwijt was begon echter steeds meer te wringen met zijn eigen bestaan als kunstenaar en op de lange duur was dat ook niet meer te combineren’. Wim Schutz werd door zijn dochter verrast met een eigen website (www.wimschutz.nl) waarop een groot deel van zijn werk is terug te vinden. De eigenlijke opening was een verantwoordelijkheid voor wethouder Hans Verbraak. ‘Wat moet het voor Claudia prachtig zijn om haar beide ouders op deze hoge leeftijd nog zo te kunnen toespreken. Ik weet nu ook hoe we het cultuurbeleid in Roosendaal moeten stimuleren. Haal Wim Schutz binnen en je bent verzekerd van een volle zaal. Met zijn allen kunnen we trots zijn op de wijze waarop Schutz Roosendaal op de kaart heeft gezet. De Roosendaler is van nature niet trots op zijn stad, daar zou best verandering in mogen komen, maar met Schutz ligt dat gelukkig heel anders. Het bijzondere van zijn werk is dat je er van alles bij kunt bedenken. Ik was nogal getroffen door zijn zinsnede op de uitnodiging. ‘Ik blijf gewoon schilderen. Soms ben ik nog zo gemotiveerd, dat ik er niet van kan slapen’. Dat is Schutz ten voeten uit’, aldus Verbraak. Op dat moment hadden velen de aankondiging van een koninklijke onderscheiding of de toekenning van de Roosenspeld verwacht, maar dat gebaar bleef wonderwel uit. ‘Ik heb daar eerlijk gezegd te laat aan gedacht’, erkende Verbraak ruiterlijk. Na de officiële openingshandeling verspreidde het publiek zich door het gebouw. Vanwege het warme weer was de tuin een wel zeer welkome locatie om met bekenden te socialiseren. In de avonduren begon het weer te betrekken. Vanwege iets te heftige regen werd de geplande openluchtvertoning van de film ‘The Artist’ daarom verplaatst naar de kleine zaal van De Kring. Het optreden van het duo Joost en Co ging wel door in de tuin.

Expositie ‘Wim Schutz 90 kleurt centrum’ in museum Tongerlohuys – Officiële opening, zaterdag 30 juni, bijgewoond door Jaap Pleij. Daar te zien tot en met 26 augustus.

Geplaatst door pleijdooi 2 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht

  • Mariejanne den Uyl schreef op 19-07-2012

    ik heb heel erg genoten van uw schilderijen in Museum Tongerlohuys .
    echt bijzonder.
    groeten uit Zeeland

  • Brigid schreef op 01-08-2012

    Eigenlijk ben ik wel een beetje dwars van het feit dat in alle soineezen er alles moet zijn. Ik houd wel van de afwisseling en ben echt blij dat ik als boerendochter die periode (van leven met de soineezen) wel heb meegemaakt. De periode van de winterse binnenwereld op weg naar het licht van het voorjaar. Ja, dat zijn mooie herinneringen, ik koester ze