Terug naar overzicht

Chinees Nieuwjaar gevierd met zang, dans en acrobatiek

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL – (tekst Jaap Pleij) Bij het aanschouwen van de twee piepjonge acrobaatjes tijdens de Chinese Nieuwjaarsviering in De Kring vroeg ik me af hoe het in ons land ook al weer gesteld is met de wet die optredens van al te jonge artiesten verbiedt. Maar op die bewuste dinsdagmiddag golden er andere wetten in de schouwburg.

 

De wetten van de wellevendheid, want de Chinese ambassadeur Zhang Yun, de commissaris der Koningin Wim van de Donk en de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer wisselden tussen de acrobatische bedrijven door vooral vriendelijkheden uit, waarbij met dikke zwarte strepen het belang van de bilaterale samenwerking tussen China en Nederland werd benadrukt.

 

De ambassadeur kampte met een pijnlijke voet en kon daardoor de voorstelling niet geheel uitzitten. Het feestje heeft circa twintigduizend euro gekost, een rekening die de provincie Brabant en het Roosendaalse gemeentebestuur broederlijk gelijk hebben gedeeld, zoals het ware herenbestuurders betaamt. Een hoop geld, maar de kosten werden wel aannemelijk gemaakt. Een groot aantal artiesten is waarschijnlijk speciaal voor dit feestje uit China overgevlogen en dat kost uiteraard een paar centen. Maar dan heb je ook wel wat! Zeker als je het vergelijkt met de 15.000 euro die bibliotheek VANnU zegt nodig te hebben voor het organiseren van de uitreiking van de Cultuurprijs. De toeschouwers, voornamelijk bestaande uit hoge beleidsambtenaren en zakenmensen met relaties in China, keken hun ogen uit.

 

De show, inclusief toespraken, nam ruim twee uur in beslag. De zangeres die het geheel mocht afsluiten, behoort in haar geboorteland tot de absolute top, en ook de zang en dans waren van absolute wereldklasse. Als Chinezen uitpakken, doen ze het ook goed! De gemeenteraadsfracties van VLP en SP lieten het spectaculaire schouwspel demonstratief aan zich voorbijgaan. De VLP wijdde daar zelfs een heus persbericht aan, waarin de partij die met vier zetels is vertegenwoordigd in de gemeenteraad zonder dat er ook maar één stem op is uitgebracht,  stelt dat dit niet te rijmen is met het compleet wegbezuinigen van alle andere volksfeesten.

 

Een volksfeest was het echter allerminst in de Kring. Vrijwel iedereen had zo zijn eigen redenen om daar aanwezig te zijn, de term ‘the happy few’ is hier dan ook niet op zijn plaats. ‘Jammer dat ze Frans Bauer niet hebben uitgenodigd. Dan was het pas echt een culturele kruisbestuiving geweest’, merkte een bezoekster gevat op. Jacques Niederer en Wim van de Donk voeren in april de handelsdelegatie aan die wederom op bezoek gaat in de provincie Jiangsu in een nieuwe poging om Chinese investeerders naar West-Brabant te halen.

 

Hoewel enkele Chinese bedrijven zich stevig hebben genesteld in deze regio is er van een ware invasie nog geen sprake. Volgens de Roosendaalse topambtenaar Kees Kools wordt er voor de Chinareis gestreefd naar een bezetting van circa zeventig bedrijven, ondernemers kunnen zich nog steeds inschrijven voor dit economische uitstapje.

 

Burgemeester Niederer begroette zijn gasten met enkele welgekozen woorden. Gwan jing lei thaû lô sun daa. Thû da cha sin liem kwai luk, oftewel ‘hartelijk welkom in Roosendaal, ik wens u een gelukkig nieuwjaar’.  Niederer zei voorts blij te zijn het Chinese nieuwjaar 4709 in aanwezigheid van de ambassadeur te mogen begroeten. “Dit is de start van het Jaar van de Draak, een teken van de dierenriem dat tot onze verbeelding spreekt. De draak is voor velen in West-Europa symbolisch voor China. Onze delta is uitgegroeid tot een plek waar veel volken elkaar ontmoeten.

 

Roosendaal heeft buitenlandse partners veel te bieden op het gebied van logistiek en distributie, dat maakt onze stad tot een geweldige vestigingsplaats voor Chinese ondernemingen. Wij hechten grote waarde aan goede contacten met uw land. Niet alleen uit economisch oogpunt, zeker ook vanwege uw rijke kennis en veelzijdige cultuur”, aldus Niederer.      (tekst Jaap Pleij)

Geplaatst door pleijdooi 0 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht