Terug naar overzicht

Eric Vloeimans zorgt voor mooi slot Jazz Yess

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL – (Jaap Pleij) Het ‘spontane’ dansje op het Tongerloplein als start van de afsluiting van het educatieve project JazzYess mocht dan weinig om het lijf hebben, dankzij de inbreng van Eric Vloeimans konden de betrokkenen vrijdagmiddag toch terugkijken op een mooie- en vooral jazzy afsluiting.

 

Vijfhonderd leerlingen van vijf basisscholen hebben via Jac van Oers van het Centrum voor de Kunsten, afdeling Muziek, het afgelopen schooljaar op een interactieve manier kennis kunnen maken met de jazzmuziek in al zijn facetten. Ze konden meedoen aan workshops met drums, zang en dans. Rond 14.00 verwelkomde Van Oers de leerlingen van De Saffier, De Wingerd, De Klimroos, Lavoor en De Rietgoor in ‘de cultuurtempel van Roosendaal’, wat voor de St. Jan sinds het vertrek en de teloorgang van de stichting St. Jan Cultuur helaas niet meer opgaat.

 

Jazzformatie The Good, The Bad & The Ugly opende het spektakel met de nummers ‘Bigfoot’en het piratenlied ‘Joho’, ondersteund met een door leerlingen vervaardigde videopresentatie. De small big band band Start Spreading The News nam het stokje over met een aantal stevige nummers uit het American Songbook en bewees dat ze uitermate geschikt is om dinerdansants op te luisteren, voor een podiumoptreden ten overstaan van een luisterend publiek is de performance wat te vlak en te saai. Enkele leerlingen van Groep 8A van Lavoor mochten het podium betreden voor een korte drumsessie.

 

Halverwege de presentatie was het de beurt aan Eric Vloeimans die na een amateuristisch vraaggesprekje mocht laten zien waarom hij overal ter wereld zo’n veelgevraagde jazzartiest is. Recentelijk was hij in Amerika, Japan, China, Thailand en Z-Korea, waar hij voor een vijftienduizendkoppig publiek optrad. ‘Je speelt wat je bent’, debiteerde hij een wijsheid, om vervolgens zijn befaamde trompet te laten spreken. Peter Kesseler, ex-exploitant van het Verkadehuis, beleefde nostalgische momenten tijdens diens optreden.

 

‘Hij is bij mij zo ongeveer begonnen, net als Bert van den Brink en Fred Delfgaauw die onlangs samen in De Kring waren te zien’. Hoewel hij de gouden muziektijden van Het Verkadehuis nog steeds mist, gaat het Kesseler, die tegenwoordig woonachtig is in het verder verlaten klooster Mariadal, redelijk voor de wind. Vorige week verzorgde hij nog de catering bij Cirque Soleil in Amsterdam. Aangestuurd door docent Joost Verbraak ging Vloeimans muzikaal in gesprek met de zaal. De jeugd liet zich klappend en stampend enthousiast gelden.

 

Het was alleen jammer dat ze niet de discipline en beleefdheid konden opbrengen om het slotnummer uit te zitten. Alsof iemand een onzichtbaar teken had gegeven, ontstond er een enorme run op de jassen. ‘Zoiets zou in België nooit gebeuren. Daar zouden de kinderen na het laatste nummer gedreven maar enthousiast klappen en wellicht nog om een BIS-nummer vragen. Maar ze zouden zeker nooit massaal weglopen. De docenten zouden dat ook nooit tolereren. Een kwestie van opvoeding’, aldus een ietwat gepikeerde Vlaamse ouder bij de ingang van de St. Jan. De band The Good, The Bad & The Ugly presenteert op 15 april de eerste CD in partycentrum Erato, zo maakte een van de bandleden bekend.

Geplaatst door pleijdooi 2 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht

 • Joost Verbraak schreef op 02-04-2012

  Beste Jaap,
  Ik begrijp werkelijk niets van de strekking van je stukje. De essentie van zowel het project als het inhoudelijke van de middag is volledig langs je heen gegaan.
  Jammer (en storend) , als je nu in plaats van met Peter Kesseler (die genodigd was maar verder helemaal niets met het project had uit te staan) te praten informatie had ingewonnen bij iemand van de organisatie…
  Helaas dit stuk slaat (wederom)de plank volledig mis!

  Joost Verbraak

 • EJM GUIT schreef op 03-04-2012

  Het is te hopen dat de Heer Pley de volgende keer zijn stukjes wat beter voorbereid. Eric Vloeimans wordt breed gezien als een van de beste trompettisten van Nederland. Ik weet dat de jonge big bandleden van “Start spreading the News” ( Middelbare scholieren van 16-17 jaar) onder de indruk waren dat zij met hem mochten optreden. Om die mannen nu zo weg te zetten getuigd niet bepaald van fatsoen en inlevingsvermogen. Kom op 15 april om 14,30 uur maar eens naar de Erato mijnheer Pley en oordeel dan nog maar eens. De jongens zullen moeten leren omgaan met kritiek maar geef ze wel een kans en oordeel niet gelijk op een dergelijke ongenuanceerde wijze. Het staat u niet!