Terug naar overzicht

Jack Bakkers: Taalvirtuoos, wars van kapsones

Plaats hier een plaatje

Foto door: gerjan regtop

Wat te verwachten van een ontmoeting met een man die een T-shirt draagt met de tekst ‘het ergste moet nog komen’? Ik wacht nog altijd. Het ergste is niet geweest; het beste wel. Jack Bakkers is een taalvirtuoos, wars van kapsones en uiterlijk vertoon.

 

In de intimiteit van het piepkleine zaaltje ‘De Pastoor’ in Etten ontvouwden zijn woorden  zich afgelopen vrijdag op een weergaloze wijze. Een omarming van muziek terwijl Jack Bakkers ons handje vasthoudt en ons leidt door de diepste krochten van z’n geest. Soms vrolijk, soms kritisch. Dieptriest en melancholiek want, zoals hij zelf zegt: “Er wordt teveel gelachen op deze wereld”.

 

Gelukkig voorkwam de bluesmuziek dat wij in depressieve toestand het optreden moesten verlaten. Het virtuoze gitaarspel van Arjan De Bruijn en het strakke slagwerk van Wim Bakkers samen met het romige basgeluid van Frank van de Zande (laatste op een soort veredelde trapleuning met snaren, maar met een geluid als de spreekwoordelijke klok) maken alles goed.

 

De Grensgevallen geven hoogstpersoonlijk een heel nieuwe betekenis aan de term ‘muzikale omlijsting’. Niet, dat ik hen wil degenereren tot omlijsting; het een kan niet zonder het ander, lijkt mij. De symbiose is compleet, de omarming is vertrouwd met zo nu en dan een klein knarsje dat de luisteraar alert houdt. Een optreden van JB en de Grensgevallen is niet alleen maar een feestje. Het is even wennen aan de wat chagrijnige, donkere man die z’n teksten debiteert en en het aan de band overlaat om de avond wat muziek mee te geven. Dat is de mannen wel toevertrouwd; wat mij betreft zijn ze daarin geslaagd. Met boter en suiker…

 

[youtube]Lp1WGU3J8sA[/youtube]

Geplaatst door gerjan regtop 1 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht

  • swimdrums schreef op 17-04-2012

    Hier ziet u SWimDrums aan het werk.