Terug naar overzicht

Matthijs van Nieuwkerk kleunt weer eens mis

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL – (tekst Jaap Pleij) Theo Maessen heeft mij zowel als mens als cabaretier nooit kunnen bekoren. Als mens had hij voorgoed voor mij afgedaan toen hij het nodig vond het fototoestel van een jonge fotografe te vernielen omdat ze het gewaagd had zonder meneers toestemming de lens op hem te richten.

 

Hoogstens kun je dit meisje slechte smaak verwijten, wat natuurlijk geen enkel excuus is voor zo’n desastreuze onbezonnen actie. Wie niet meer geïnteresseerd is in de mens, is ook niet meer benieuwd naar zijn denkbeelden. Deze week is het nieuwe programma van Maessen in première gegaan. Omdat ‘de wakkere krant van West-Brabant’ er geen aandacht aan hem heeft besteed, was de inhoud mij volkomen onbekend toen erkend recensent Henk van Gelder zijn opwachting mocht maken in ‘De Wereld Draait Door’ om met presentator Matthijs van Nieuwkerk inhoudelijk over de boreling van gedachten te wisselen.

 

Dat wil zeggen, Van Nieuwkerk, deze keer wederom geflankeerd door de steeds irritanter wordende Claudia de Breij, stelde zijn gebruikelijke hijgerige vraagjes en Gelder moest manmoedig proberen daar nog een zinnig woord tussen te krijgen. In die schaarse momenten stelde Van Gelder dat dit programma van Maessen ongetwijfeld zal beklijven, omdat hij daarin een aantal voor deze tijd kenmerkende uitspraken doet. Althans volgens Van Gelder. Om die stelling in een historische context te plaatsen haalde hij een nog immer bekende uitspraak van Wim Kan uit diens oudejaarsconference van 1973 aan.

 

‘Als je het spel niet beoefent, moet je je ook niet met de spelregels bemoeien’, aldus de toenmalige grootmeester van het Nederlands cabaret, toen hij de opvattingen van de katholieke kerk over seks voor het huwelijk ter sprake bracht. ‘Van dat optreden is helemaal niets bewaard gebleven. Zelfs geen filmfragment’, reageerde Van Nieuwkerk zonder met zijn ogen te knipperen. ‘Ben jij nou zo dom of ik nou zo slim?’, zou Louis van Gaal hebben geantwoord. In 1973 was Wim Kan met zijn oudejaarsconference voor het eerst op televisie te zien. In 1976 en 1979 en helaas ook in 1982 deed hij dat nog eens dunnetjes over.

 

Van al deze optredens zijn keurige plaatopnamen bewaard. De uitschieter van Van Nieuwkerk werd door Van Gelder helaas niet gecorrigeerd, en ook in de media kwam de man van ‘zes ton publiek geld per jaar’ weg met deze uitglijer. Het is vreemd dat wanneer gasten, zoals een van de kandidaten voor het PvdA-fractievoorzitterschap en kwajongensjournalist Rutger Castricum niet zo goed uit de verf komen, dit breed wordt uitgemeten in de landelijke pers, maar wanneer Van Nieuwkerk zelf een bok schiet (wat regelmatig voorkomt, ik hoef alleen te refereren aan zijn arrogante uitroep ‘Ik ga niet op vakantie daar waar Nederlanders zijn’) wordt dat met de mantel der liefde bedekt.

 

Is er soms sprake van een pro Matthijs van Nieuwkerk Maffia binnen de Nederlandse media?, je zou het haast wel gaan denken. Overigens kleunde Van Gelder ook flink mis door juist deze uitspraak van Wim Kan te memoreren.  Deze grap kwam niet uit Kans eigen koker, hij bracht slechts een variant op een veel verfijndere uitspraak van Fons Jansen ten berde, met als slotconclusie: ‘geen wonder als je zelf niet welkom bent onder de dekens (doordenkertje)’.

 

Toen ik bij een eerdere uitzending een redelijk bekende Roosendaler prominent vooraan zag zitten in het publiek, ben ik toch eens naar de website van ‘DWDD’ gegaan en zag daar tot mijn stomme verbazing dat er een toegangsprijs van 12,50 euro (VARA-leden betalen 10 euro) wordt gehanteerd om dit programma bij te mogen wonen. Eenmaal binnen in die Westergasfabriek in Amsterdam, mag je later op de avond ook nog ‘Pauw en Witteman’ bijwonen.

 

Nu kun je je natuurlijk afvragen waarom mensen hun avonden niet nuttiger besteden, maar waar het om gaat is dat dit soort programma’s, inclusief het exorbitante salaris van Matthijs van Nieuwkerk, volledig gefinancierd worden uit de omroepgelden. Er is dus helemaal geen reden om hier nog eens entree voor te heffen. Ik zal dit eens voorleggen aan de minister van Cultuur, want waarom zou je als kijker twee keer moeten betalen voor de skrapatsen van Van Nieuwkerk en zijn grachtengordelvriendjes?

Geplaatst door pleijdooi 1 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht

  • Diana Bakker schreef op 18-03-2012

    Yep!