Terug naar overzicht

Echt Scheiden is een brug te ver

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL – (tekst Jaap Pleij) Een van de boeiendste tv-programma’s in de jaren zestig was ongetwijfeld ‘De Verrekijker’. Met dit programma waarin een scala van wetenschappelijke wetenswaardigheden aan bod kwam, had het toen nog prille medium zijn belofte ‘om een venster op de wereld te zijn’ helemaal waargemaakt.

 

Hoe uiteenlopend de onderwerpen ook waren, de televisie was en bleef op en top heer. De voordeur was een bastion dat gerespecteerd werd. In de loop der jaren is de televisie steeds meer verworden tot een ultieme hulpverlener voor wie geen zee te hoog gaat. Van informatieverstrekker naar hulpverlener. Succes is verzekerd.

 

Mislukkingen zijn immers niet geschikt voor uitzending, de tv fikst het dus wel. Is het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Voor ieder probleem of ongenoegen is wel een programma uitgedacht en als dat bij wijze van uitzondering nog niet het geval mocht zijn, is er altijd wel een noestere programmamaker te vinden die ook dit plooitje recht strijkt.

 

Wie zich na jaren afvraagt hoe het een uit het oog geraakt familielid is vergaan, of  ‘gezegend’ is met een zoon waar geen vrouw aan blijft plakken hoeft absoluut niet te wanhopen. Stuur een mailtje naar het mediapark en het komt dik voor elkaar. Dat geldt ook voor de eigenaar van een restaurant waar de gasten gillend uit weglopen en het verliefde vrouwtje dat smacht naar een huwelijksaanzoek van haar uitverkoren prins op het witte paard. De tv verbouwt je huis, het scherm fluistert met je huisdier en voorziet je zelfs van nieuwe borsten als de oude exemplaren om de een of andere reden niet meer bevallen.

 

Zeker als er snoepreisjes aan verbonden zijn, is menig programmamaker graag bereid zich ten volle voor de goede zaak in te zetten. Hoe verschillend ook, degenen die zich op zo’n domme wijze voor het karretje van de commerciële zenders en de publieke omroepen (op dit punt verschillen ze nauwelijks van elkaar) laten spannen, doen dat geheel uit vrije wil. De grondwet geeft een ieder het recht, hoewel dat niet woordelijk zo staat vermeld, om zich publiekelijk voor paal te zetten. Anders is dat wanneer er kinderen in het geding zijn die in tegenstelling tot volwassenen niet kunnen voorzien welke impact een televisieoptreden kan hebben.

 

Nog ergerlijker is het wanneer ze tegen hun wil als lijdend voorwerp worden gepresenteerd. Om deze reden is een programma als ‘Echt Scheiden’, gepresenteerd door de echtgenote van Natasja Froger, zelfs in deze vrijwel taboeloze tijden echt een brug te ver. Zelfs het normloze RTL moet toch inzien dat dit echt niet kan. Die kinderen moeten de volgende dag wel het schoolplein op, maar dat zal deze gewetenloze makers kennelijk een zorg zijn. In de strijd om de heilige kijkcijfers is tegenwoordig kennelijk alles geoorloofd.

 

Althans bijna, toen nietsvermoedende patiënten werden gefilmd ten bate van de heilige televisie was het land terecht even te klein. ‘Just say hallo’. Met deze hees gezongen reclamekreet jaagt Natasja’s zingende man het kijkerspubliek vrijwel iedere dag op de kast. Misschien wordt hij nog wel eens overvallen door een zeldzame aanval van goede smaak en zingt hij bij wijze van goede raad ‘Just say goodbye’ tegen zijn ongetwijfeld liefhebbende vrouwtje. ‘Zou ik dit mijn eigen kinderen aan kunnen doen?’ is een vraag die iedere programmamaker zich dient te stellen alvorens de camera op andermans kroost te richten.

 

Nee, dan ‘De rijdende rechter’ die deze week uitpakte met een nu al historische uitzending! Man brengt hondje naar dierenkliniek voor een gebitsbehandeling, maar het beestje komt gecastreerd weer thuis. Zegt de man: ‘En dan lag-ie zo op de bank en dan kietelde ik z’n balletjes. Vond ie lekker.’ Hondenfluisteraar erbij. ‘Ik daal af naar beneden’ – ogen dicht en dan: ‘De hond neemt jullie niks kwalijk. Hij zegt: ik zie het als een administratieve vergissing.’

 

De rijdende rechter zelf laat de hond op een tafel zetten, bukt zich en zegt: ‘Ik zie het al: geen balletjes!’ De man eist 1500 euro smartengeld om samen met zijn hondje twee weken op vakantie te kunnen om alles eens van zich af te zetten, wat uiteraard ook voor de hond geldt. Zo’n onderwerp met ballen is zelfs door ‘Man Bijt Hond’ niet te overtreffen.  (tekst Jaap Pleij)

Geplaatst door pleijdooi 1 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht

  • Pim van den Berg schreef op 13-04-2012

    Beste Jaap,
    Er staat een fout in je artikel. Je hebt het over de echtgenote van Natasja Froger. Je zult waarschijnlijk bedoelen de echtgenote van Rene Froger.