Terug naar overzicht

Maarten van Rossem geschoffeerd in DWDD

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL – (tekst Jaap Pleij) Amerikadeskundige Maarten van Rossem was dinsdagavond naar de locatiestudio van ‘De Wereld Draait Door’ gelokt met de belofte dat hij een inhoudelijk gesprek zou hebben over Richard Nixon.

 

De vroegere over Watergate gesneuvelde president stond onverwacht weer even in de belangstelling vanwege een mediablundertje van Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks).

 

Twee weken eerder was ze in een valletje getrapt van een interviewer van het radioprogramma van Giel Beelen. Ze ging achteloos mee in het verhaal van haar gesprekspartner dat Richard Nixon een goede spindoctor voor president Barack Obama zou zijn. Toen de uitzending eenmaal daar was, ging dat niet bepaald onopgemerkt voorbij aan Matthijs van Nieuwkerk en zijn zorgvuldig geselecteerde staf van aasgiertjes. Gniffelend als ging het om het veelbesproken colbertje van Hans Kraay Jr werden de beelden van een blunderende Van Gent aan Maarten van Rossem getoond.

 

Van Rossem, ook de beroerdste niet, liet zich de ongein helaas wat te gemakkelijk aanleunen en toen hij dacht eindelijk eens tot de kern van de uitnodiging te komen, bleek de voor hem gereserveerde zendtijd al opgesoupeerd te zijn. De Amerikadeskundige sputterde nog even tegen, wist nog enkele feitjes omtrent Nixon te debiteren, maar moest toen toch echt plaats maken voor de volgende gast. In dit geval een Nederlands fotomodelletje dat het in de internationale modewereld opvallend goed schijnt te doen.

 

Dat ze geen gesprek kon voeren en niets noemenswaardigs te melden had, kon de pret bij Matthijs van Nieuwkerk niet drukken. Het manco van Maarten van Rossem is dat hij in dit soort situaties te aardig is en te weinig voor zichzelf en dus voor de kijkers opkomt. Peter R. de Vries zou ongetwijfeld met zijn vuist op tafel hebben geslagen en op verbolgen toon iets gezegd hebben in de trend van ‘zeg eens, Matthijs, dat is niet wat ik met je eindredacteur heb afgesproken’, gevolgd door een priemende blik. Nooit eerder maakte De Vries zo’n sympathieke indruk. Daarna trouwens ook nooit meer.

 

Jammer overigens dat Van Rossem niet alert reageerde op het filmpje over Richard Nixon. Daarin werd gesteld dat Richard Nixon in het historische debat (het eerste ooit tussen twee Amerikaanse presidentskandidaten, JP) niet was opgewassen tegen zijn Democratische tegenstrever John F. Kennedy. Dat is een al even historische misvatting. Inhoudelijk was Nixon de meerdere van Kennedy, degenen die het debat uitsluitend via de radio hoorden en dus niet werden beïnvloed door Nixons zwetende gezicht, wezen de Republikein unaniem als winnaar aan. Jammer dat uitgerekend een historicus deze omissie zo maar liet passeren (tekst Jaap Pleij).

Geplaatst door pleijdooi 1 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht

  • Theo Rooijmans schreef op 14-04-2012

    En dan maar denken dat alles wat er op tv komt en wordt vertelt eerlijk en objectief is. Moet je net DWDD hebben, ook P&W kunnen er wat van. Zij hebben in elk geval het gelijk aan hun kantdaar zijn zij het in woord en gebaren vooraf al over eens. Kom daar maar eens tegen in, je wordt voor gek gezet en compleet belachelijk gemaakt. Een goed kijkend en luisterend kijker is dat meermalen opgevallen.