Terug naar overzicht

Onvervalste hattrick bij Bolhoedavond IQ

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL – (tekst Jaap Pleij) Geen woorden maar daden. Het nieuwe Zweedse ‘wonderkind’ John Guidetti scoorde zondag drie doelpunten voor Feyenoord. Hoewel de stad sinds het verdwijnen van RBC oude stijl niet meer over een Betaald Voetbal Organisatie beschikt, liet Roosendaal maandagavond zien dat ze het scoren ook nog niet verleerd is.

 

Er was weliswaar een één-tweetje voor nodig tussen het IQ Aarmoeinieke en burgemeester Jacques Niederer, maar het resultaat was er dan ook naar. Een koninklijke onderscheiding voor Bertje Mathijssen (lid in de Orde van Oranje Nassau), de tweede politiek niet beladen Roosenspeld voor IQ-voorman Frans van der Groen en de 39e Gouden Bolhoed voor Kaaiman John Hertogh. Een fraaie en onvervalste hattrick die al binnen twintig minuten na de start van de jaarlijkse IQ-presentatie-avond in partycentrum Erato was bereikt.  Het IQ nam tevens een klein voorschotje op de viering van het veertigjarige bestaan dat op 10 november van dit jaar op grootse wijze gevierd gaat worden in schouwburg De Kring. Om het publiek vast in de juiste stemming te brengen, werden bij aanvang van het programma nostalgische foto’s uit 1972 op het scherm vertoond.

 

‘Het jaar dat alle borstels nog van Jan Munt (roepnaam voor oud-directeur Jan Vermunt, JP) kwamen en de eerste woningen op Bovendonk werden gebouwd. Maar ook het jaar waarin het carnaval in Roosendaal steeds meer begon af te glijden naar het niveau van onderbroekenlol. Om een passend tegenwicht te creëren is toen het IQ Aarmoeinieke opgericht en dat is reden voor een groot familiefeest in 2012’, doceerde het sonore (ingeblikte) stemgeluid van Frans van der Groen. De Frans van der Groen van vlees en bloed zag na het beklimmen van het spreekgestalte dat er iemand ontbrak in het publiek, en niet bepaald de minste. Tevergeefs zocht hij op de VIP-rijen naar de grijze krullen van eerste burger Jacques Niederer. Die nam deze avond echter geen genoegen met een bescheiden rol, zoals vorig jaar, toen zijn inbreng beperkt bleef tot het zingen van de klassieker ‘Mijn Stadje’. Niederer had bedongen dat hij als eerste het woord zou krijgen. Daarbij kwamen de twee onderscheidingen als verrassende apen uit de mouw.

 

De bekendmaking van de 39e Gouden Bolhoeddrager mocht Van der Groen uiteraard zelf voor zijn rekening nemen. De bijeenkomst kreeg onverwacht een extra zwaar gewicht, want Niederer had een onverwachte gast meegenomen. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën was deze dag toch in Roosendaal vanwege een werkbezoek en uiteraard liet Niederer deze kans niet ontgaan om een lid van het kabinet kennis te laten maken met een van de hoogste cultuurvormen binnen het Tullepetaonse carnaval. Met het Priense Swaree, de Boerenraadsvergadering, de presentatie-avond van de RK Spaarkasvereniging Gleuf, Hoop en Liefde behoort de Gouden Bolhoedavond van het IQ tot de absolute inhoudelijke hoogtepunten van het leutfeest. Frans van der Groen had een paar toepasselijke cadeautjes meegenomen voor zijn bijzondere gasten.

 

Met een knipoog naar zijn vorige standplaats Weert kreeg Niederer een zakje ‘Weerters Echte’ overhandigd. Weekers mocht een fles onvervalst Roosenwater mee terugnemen naar Den Haag, onder één dwingende voorwaarde: dat hij de groeten zou overbrengen aan zijn chef, minister Jan Kees de Jager van Financiën. “Wij hebben in Roosendaal heel lang een Leo de Jaeger gehad als wethouder. Die was ook niet van het pluche af te branden. Nu is hij taxichauffeur en ik kan u verzekeren dat hij daar veel meer mee verdient dan met het wethouderschap’, kreeg Van der Groen weer ouderwets de lachers op zijn hand. Weekers, in de veronderstelling verkerend dat er echt een familieband bestaat tussen De Jager en De Jaeger, beloofde plechtig aan dit verzoek gevolg te geven.

 

Door al deze plichtplegingen liep het programma de nodige vertraging op. Pas na 22.00 uur betraden ChocoPriens en zijn beeld van een prinsesje, Staopelgekke Prienses Ingrid van de Molengraaf, het podium om hun absolute kraker van het Swaree nog eens dunnetjes over te doen. Mieke Spekman, de vaste diva van de Bolhoedavond, zong op melodie van ‘Speak softly love’ (De Godfather, JP) een mooi tot nadenken uitnodigend lied over de politieke situatie in Roosendaal. John Hertogh moest even een klein traantje wegpinken toen hij zijn Gouden Bolhoed opdroeg aan zijn enkele jaren terug overleden echtgenote Marita, ‘waarmee ik 38 jaar carnaval heb gevierd’. Hertogh kwam ook nog met een verrassende bekentenis.

 

‘Ik heb ooit nog aon ’t Krabbegat gezeten van een Bergse griet’. Heel opvallend gezien zijn recente actie tegen het mogelijk overhevelen van de afdeling bevallingen van het Franciscus naar het Lievebergziekenhuis in Bergen op Zoom. Prins Ries bedacht de ‘hertogh van De Kaai’ met een wel heel toepasselijk cadeau. ‘Ik leerde John kennen via zijn schoenenzaak De Kaplaars. Daarom heb ik un Gouden Kaplaarske voor jou meegenomen’. Hertogh was daar zichtbaar mee in zijn sas. Van der Groen en Mathijssen hebben hun onderscheiding te danken aan hun brede inzet voor de diverse cultuuruitingen in Roosendaal.      (tekst Jaap Pleij)

Geplaatst door pleijdooi 0 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht