Terug naar overzicht

Column: Schrijf Geert Wilders nog niet af

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL – (Jaap Pleij) Het is goed dat Eugéne de Kok in zijn column in de Roosendaalse Bode vermeldt dat hij het Amerikaanse showworstelen destijds als jochie gevolgd heeft. Dat zal ook de voornaamste reden zijn dat hij een aantal feiten niet helemaal op een rijtje heeft staan.

 

Het showworstelen van de WWF (World Wrestling Federation, JP) werd ‘in den beginne’ uitgezonden door het ter ziele gegane (eerste) commerciële station dat in Nederland te ontvangen was, Sky Channel. Deze zender zond naast het WFF-worstelen voornamelijk oude uiterst gedateerde televisieseries uit. Toen Sky Channel van de Nederlandse buis verdween en werd vervangen door Eurosport besloot de laatste het WWF-worstelen vanwege de redelijke populariteit in Europa te handhaven.

 

De meest actuele confrontaties werden echter op zaterdagavond vanaf 20.30 uur uitgezonden, op zaterdagmiddag waren doorgaans oudere afleveringen te zien. André de Giant was inderdaad een blikvanger, maar meer in letterlijke dan figuurlijke zin. Zijn worstelcapaciteiten hadden niet zoveel om het gigantische lijf en anders dan De Kok beweert was André allesbehalve onaantastbaar in de worstelring. Als lid van een tagteam was hij vaak opgezadeld met een onbeduidende partner en moest in die situatie bij gebrek aan hulp vaak vernederende nederlagen ondergaan.

 

Bij een van die gelegenheden werd zelfs zijn zwarte krullende haardos gedecimeerd door zijn nietsontziende tegenstanders. Bij de WWF waren de worstelaars onderverdeeld in de zogeheten ‘goeden en kwaden’. André behoorde samen met de kalende Hulk Hogan aanvankelijk tot het ‘goede kamp’, maar werd daar na verloop van tijd uit ‘losgeweekt’ door de gewetenloze manager Bobby ‘the brain’ Heenan. Daar lag natuurlijk een uitgekiend plan aan ten grondslag. André en de Hulk waren als rivalen veel interessanter dan als partners in het goede en zodoende kwamen ze als de apotheose van het jaarlijkse topspektakel Wrestlemania in de slotfinale tegenover elkaar te staan, met een voorspelbaar resultaat.

 

Hulk was als champion voor de grote bazen van de WWF een veel geschikter visitekaartje dan de gigantische vleesklomp die slechts vernietigende klappen kon uitdelen en met zijn volle gewicht zijn tegenstanders kon pletten. Kort na deze match kwam André te overlijden, om die reden is het met hem nooit meer goed gekomen. De vergelijking met Geert Wilders gaat ook mank. Geert heeft zich gezien de polls kennelijk even gegaloppeerd met zijn opmerking over het hoofddoekje van de majesteit, maar daarmee heeft hij Beatrix voor het eerst in haar lange ‘regeerperiode’ wel een uitermate spontane ontboezeming weten te ontlokken.

 

Als de gesprekken tussen Geert en Beatrix in de prachtige serie ‘Beatrix, Oranje onder Vuur’ slechts enigszins conform de realiteit zijn, is het ook niet zo verwonderlijk dat de majesteit op deze voor haar zo ongebruikelijke wijze uit de school klapte. Geert heeft momenteel (net als zijn collega-fractieleiders overigens) te kampen met het Emile Roemer effect, maar ‘Parijs is ook in politiek opzicht nog ver weg’. Voor regering en parlement wordt 2012 het jaar van de grote principiële beslissingen, het is nu nog niet te voorspellen hoe deze onvoorziene gebeurtenissen voor de politieke partijen gaan uitpakken.

 

Als door de oplopende werkloosheid het gevecht om de beschikbare banen in heftigheid toeneemt, kan het politieke balletje zo weer de andere kant op rollen. Het is dus absoluut nog te vroeg om Geert af te schrijven. Overigens is het Amerikaanse showworstelen nog allesbehalve vergeten, zoals De Kok beweert. De WWE heeft de koppositie van de WWF overgenomen. De registraties van die in Amerika nog immer goed bezochte matches worden nog steeds uitgezonden door Eurosport.    (column Jaap Pleij)

Geplaatst door pleijdooi 1 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht

  • kees dekkers schreef op 30-01-2012

    wilders is na drees de eerste echte socialist en idealist