Terug naar overzicht

Columns Nico Dijkshoorn geschikt voor televisieversie VI

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL – (tekst Jaap Pleij) De uitgeverij van Voetbal International heeft kort achter elkaar twee boekeebundelde columns uitgebracht. Zoals de traditie het inmiddels wil zat hoofdredacteur Johan Derksen daar in het televisieprogramma  VI Oranje trots mee te zwaaien. Onder de titel ‘Wijsneus’ zijn de beste honderd columns van Wilfred Genee in Playboy en AD van de afgelopen vier jaar bij elkaar gebracht. Nico Dijkshoorn mag in het boek ‘Appelleren’ eveneens honderd keer maar dan beduidend langer zijn licht over de moderne gekte laten schijnen. Het proza van Genee is amusant en onderhoudend, maar beklijft niet. Nico Dijkshoorn weet het meest simpele spelletje ooit door de mensheid bedacht een mooie, veelal treffende literaire lading mee te geven, waarmee hij mij bijzonder aangenaam heeft verrast. Wie Dijkshoorn uitsluitend kent van zijn zelden uit de verf komende gedichten in het zwaar overschatte ‘De Wereld draait door’ van Matthijs –ik ga niet daar met vakantie waar Nederlanders zijn- Nieuwkerken, zal ongetwijfeld dezelfde ervaring ondergaan.

In een klap is duidelijk waarom Derksen zijn kans schoon zag toen bekend werd dat Dijkshoorn en De Volkskrant uit elkaar gingen. Veel lezers van Voetbal International lezen sindsdien eerst de column van Dijkshoorn alvorens de overige inhoud te consumeren. Wie bovendien zijn bedenkingen of nog erger heeft bij publieke figuren als  Johan Cruyff, Jack van Gelder, Louis van Gaal, Humberto Tan, Andries Jonker, Ruud Gullit, Co Adriaanse, Martin Jol, Ronald de Boer en vooral Hans Kraay JR, en wie heft dat niet?, leest dit boek bovendien met extra veel plezier. Saillant detail is dat de opinies van Dijkshoorn vaak haaks staan op die van ‘zijn’ hoofdredacteur Johan Derksen, het is jammer dat dit tijdens de uitzending van VI Oranje waarin Dijkshoorn te gast was niet beter tot uiting kwam. Degenen die deze 410 pagina’s tot zich hebben genomen, kijken voortaan met heel andere ogen en luisteren met geheel andere oren naar voetbalpraatprogramma’s, vooral wanneer een van bovengenoemde heren daar hun opwachting in maken. De levensles die uit zijn columns kan worden geleerd is dat ironie het ultieme wapen is dat bovendien veel efficiënter doeltreft dan verbale- en fysieke agressie. Dijkshoorn is bovendien gezegend met een vooruitziende blik. Ondanks dat Oranje in 2010 onder leiding van Bert van Marwijk in de richting van de media als een gesloten bastion opereerde, wist Dijkshoorn toen al de vinger op de pijnlijke plek binnen de Oranjeploeg te leggen. Een Robbie van Persie die Klaas-Jan Huntelaar bij het wisselen totaal negeerde wekte Dijkshoorn meesterlijke toorn op. ‘Juist daar liet Van Persie zijn kleinheid zien. Het niet kunnen opbrengen om je collega succes te wensen. We mogen het eigenlijk niet zeggen van Kees Jansma (perschef, JP), want de sfeer is kennelijk zo goed, maar Huntelaar werd  tijdens invalbeurten opzichtig genegeerd door zijn medespelers. Zij feliciteerden liever Robben met een mislukt schot op de paal, dan Huntelaar die knap afrondde. Ik schrijf dit stuk dinsdagmiddag, als de halve finale nog moet worden gespeeld. Als zij overhoopt van Uruguay verliezen, dan worden binnen enkele dagen de scheuren zichtbaar. Dan zal het grote wijzen en verwijten beginnen’. Vervang Uruguay door Portugal en het bewijs is daar. Als je Oranje op het moment dat het nog aan een heilige missie bezig is zo weet te doorgronden en fileren, dan verdien je de gouden schoen bij de voetbalcolumnisten. Het is nu te hopen dat Johan Derksen zijn vlijmscherpe columnist ook uitnodigt om aan te schuiven bij de televisieversie van VI. Ik zou maar wat graag het gezicht zien van Hans Kraay JR als hij door Dijkshoorn vileine mangel gaat.            

Nico Dijkshoorn  –  Appelleren, ISBN 9789071359958

Wilfred Genee      –  Wijsneus,    ISBN 978 9071359545

Voetbal International/de Buitenspelers, Gouda

Geplaatst door pleijdooi 1 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht

  • Cristian schreef op 01-08-2012

    Adri, in liefde die venoglde: Volgens my Bybel is die bruid van Christus soos jy dit stel, verseker nie die onsigbare kerk nie. Of verstaan ek Openbaring 21 vanaf vers 9 verkeerd, wat lees; En een van die sewe engele wat die sewe skale gehad het, vol van die sewe laaste plae, het na my gekom en met my gespreek en gesea: Kom hierheen, ek sal jou die bruid toon, die vrou van die Lam.10 En hy het my in die gees weggevoer op ‘n groot en hoeb berg en my die groot stad getoon, die heilige Jerusalem, wat uit die hemel van God neerdaal;11 en dit het die heerlikheid van God gehad, en sy lig was soos ‘n baie kosbare steen, soos die kristalhelder jaspissteen.12 En dit het ‘n groot en hoeb muur met twaalf poorte gehad, en by die poorte twaalf engele, en name daarop geskrywe, naamlik die9 van die twaalf stamme van die kinders van Israel. Sou dit dalk die bruid wees wat binne-in die stad is? Wie kan dit wees? Hoekom sou daar n groot EN hoeb muur om die stad wees? Dalk om ongewensdes uit te hou? Wie sal kan ingaan by die poorte wat deur engele bewaak word? Hoekom sou die name van die twaalf stamme van Israel bo-aan die poorte geskryf staan? Sou dit dalk n aanduiding wees van wie toegelaat sal word om die stad binne te gaan? Slegs die afstammelinge van die twaalf stamme van Israel? ( Let wel! Nie die Jode soos die leuenaars vir almal probeer wysmaak nie! ) Mag die Gees in hierdie bene blaas, dat ons ( die WARE Israel ) LEWENDIG kan word!! ( Volgens Eseg.37:11 )