Terug naar overzicht

‘Dik Tevreden’ zal er nooit komen

Plaats hier een plaatje

Foto door: pleijdooi

ROOSENDAAL –  (tekst Jaap Pleij) ‘Dik Tevreden’. Dat had de titel moeten worden van het boek dat sporttekenaar Dick Bruijjesteijn (1927) over zijn zestigjarige carrière aan het samenstellen was. Zover zal het niet meer komen. Bruijnesteijn, die werkte onder de artiestennaam ‘Dik Bruynesteyn’, is zaterdag (28 april) op 84-jarige leeftijd overleden.

 

Vorig jaar was er sprake van dat de oud-Rotterdammer dit boek via uw redacteur in de Roosendaalse bibliotheek VANnU, gekoppeld aan een overzichtstentoonstelling van zijn werk,  middels een voordracht zou presenteren. De bibliotheek moest daar uit financiële overwegingen echter van af zien. In het Radio Stad FM-cultuurprogramma Spotlight zei  Dick dat hij zelfs plannen had voor een uitgebreide tournee die wat hem betreft in Roosendaal van start had kunnen gaan. ‘Naast voetbal is wielrennen mijn grote passie. West-Brabant is wat dat betreft vruchtbare grond.

 

Ik heb er heel wat getekend, Wim van Est, Wout Wagtmans, Rinie Wagtmans, noem maar op. Over vrijwel elke renner kan ik wel een leuke anekdote vertellen. Wim van Est heb ik bij voorbeeld voor het eerst meegemaakt toen ik nog voor Het Vrije Volk in Rotterdam werkte. Ik herinner me nog goed dat hij een prachtige, markante kop had om te tekenen, maar zijn voorkomen leende zich eigenlijk nog veel meer voor een pakkende karikatuur.

 

Zijn ogen lagen heel diep in de kassen. Als ik die tekende, kwam Van Est al bijna tot leven. Wout Wagtmans, net als hij afkomstig uit St. Willebrord, was een bijzonder aardige kerel die steeds voor nieuwe stof tot tekenen zorgde. Dan zat zijn haar zus, dan weer zo. Rini Wagtmans was eveneens behoorlijk karakteristiek”. Van de in Roosendaal geboren voetballer Theo Laseroms bewaarde Bruijnesteijn geen herinneringen aan diens RBC-periode. “Bij Feyenoord vormde Theo met Rinus Israël een genadeloos verdedigingsduo. Theo was breed, stevig en had korte beentjes.

 

In mijn tekeningen stond hij ook echt. Ik beeldde hem altijd af als een voetballer die niet omver te krijgen was!’, aldus de tekenaar vorig jaar in Spotlight.  Die anekdotes zullen de wielerliefhebbers dus eeuwig van hem te goed moeten houden. Net als de expositie. Voor dit jaar bestonden er nog wel vage plannen om het zestigjarige tekenaarsjubileum van Bruijnesteijn onder te brengen in de reeks Bloemrijke Lezingen in partycentrum Zeelandia. De eerste tekening van Bruijnesteijn verscheen in 1947 in het Dagblad van het Noorden.

 

Een jaar later volgde hij Bob Uschi op als sportcartoonist bij de Haagsche Courant en Het Vrije Volk. Bij het grote publiek is de tekenaar vooral bekend van de strip ‘Appie Happie’, waar hij mee van start ging in Het Vrije Volk, maar na enkele seizoenen voortzette in Het Parool. Geïnspireerd door Alfred Hitchkock liet hij zichzelf daarin regelmatig figureren. In de zestiger jaren tekende hij sportcartoons voor ‘Studio Sport’. Bruijnesteijn is na een kort ziekbed overleden in het ziekenhuis in Hoorn.    FOTO: Dik Bruijnesteijn was zeker als Dik Bruynesteyn ‘Dik Tevreden’ over zijn leven en carrière. (tekst Jaap Pleij)

Geplaatst door pleijdooi 0 reacties

Uw reactie op dit bericht

Reacties op dit bericht